Bernardýn, dobrák tělem i duší

Bernardýn – Svatobernardský pes, je natolik specifické psí plemeno, že každý, kdo uvažuje o jeho pořízení, by měl opravdu dobře zvážit, jestli právě tento pes je pro něho ten pravý. Bernardýn je tělem i duší dobrák a velmi svou rodinu miluje, zvlášť děti. Je velmi něžný, přátelský a opatrný, právě při hrách s dětmi. Neznamená to, že nedokáže být ostražitý a dobrým hlídačem. Při správné výchově a vedení, je milým společníkem. Původně však jeho využití bylo úplně jiné.
bernardýn se soudkem.jpg
Bernardýni sloužili jako pracovní psi, právě pro svůj mohutný vzrůst .
Výchova bernardýna musí být založena na vzájemné důvěře s páníčkem. Křikem ani tvrdým výcvikem v tomto případě neuspějete. S výcvikem začněte od štěněte nenásilnou výchovou. Pokud výcvik nezanedbáte, bude vám dobrým a oddaným společníkem.
Samec může vážit až kolem devadesáti kil, je tedy zapotřebí, aby i na vodítku byl dobře ovladatelný, pokud nechcete být při jeho venčení smýkáni po zemi.
Kohoutková výška tohoto impozantního psa může být až 90 centimetrů. Psi mají široký hrudník a mohutný ocas. Dalším typickým znakem jsou silné končetiny. Bernardýna můžete vidět v klasické dlouhosrsté variantě, ale výjimkou nejsou bernardýni krátkosrstí. Protože péče o srst vyžaduje každodenní vyčesávání, bude krátkosrstá varianta vhodná pro toho, kdo dává přednost snadnější údržbě srsti.
ležící bernardýn.jpg
Nezapomeňte, že jeho chov bude finančně náročný. Aby vám ze štěňátka vyrostl zdravý jedinec, je nutné, dopřát mu správnou výživu. Jeho mohutné tělo potřebuje kvalitní stravu, nejen ve štěněčím věku, ale také v dospělosti. Než bernardýn plně dospěje, dopřejte mu dostatek pohybu, ale zároveň ho příliš nepřetěžujte. Růstové období, je pro jeho mohutné tělo zátěžové.
Jeho chov, je poměrně náročný. Rozhodně ho netrapte držením v bytě. Zástupci tohoto plemene ocení volnost pohybu a pobyt na venkově nebo na horách.